Tandheelkunde voor het beste mondzorg

Geplaatst op

Een goede mondzorg begint bij je tandheelkunde. Tandarts Amsterdam heeft een goede mondzorg. Zij bieden hun patiënten verschillende behandelingen aan. Je kunt daarbij denken aan wortelkanaalbehandeling, preventieve behandelingen, periodieke controles, gaatjes vullen, verstandskies trekken, mondhygiëne uitvoeren.

Behandelingen voor een gezond gebit

Er zijn een aantal algemene behandelingen om problemen op te lossen en je gezond gebit te behouden. Dit zijn onder andere periodieke controles en het vullen van je gaatjes. Daarnaast zijn er ook extra behandelingen zoals het dragen van een beugel en tanden laten bleken.

Periodieke controles

Elk jaar heb je recht op een tandartsbezoek. Het wordt aangeraden om jaarlijks minimaal een tandartscontrole uit te laten voeren. Zo kan de tandarts de gezondheid van je tanden bijhouden en je indien nodig advies geven. Adviezen worden meestal gegeven om je gezondheid van je gebit te behouden. Tijdens de periodieke controles kunnen tandartsen afwijkingen ontdekken en gelijk een vervolgafspraak inplannen. Zo willen tandartsen voorkomen dat het probleem groter wordt. Op tijd ingrijpen is dus altijd een pré. 

Door de tandarts je gaatjes laten vullen

Tijdens de periodieke controle ontdekken tandartsen in de meeste gevallen de gaatjes die je hebt. Na het ontdekken geven ze dat aan. Bij het ontdekken van gaatjes willen tandartsen zo snel mogelijk een vervolgafspraak inplannen. Gaatjes ontstaan door tandplak die op je tanden zitten. Voeding zoals frisdrank of eten speelt bij het ontstaan van gaatjes een grote rol. Tandplak is moeilijk zichtbaar, maar dit kan je wel zichtbaar maken. Tandplakverklikker is een middel om de aanwezige tandplak zichtbaar te maken. Deze zijn verkrijgbaar bij drogisterijen of bij de apotheek. 

De volgende fase na tandplak is het ontstaan van tandsteen. Als de aanwezige tandplak voor een lange tijd aanwezig is, kan het verkalken. Tandsteen weghalen gebeurt alleen op professionele wijze, bijvoorbeeld door de tandarts. 

Het dragen van een beugel

Heb je te maken met scheve tanden? De beugel biedt de mogelijkheid om je scheve tanden recht te zetten. Het dragen van een beugel is op elke leeftijd mogelijk. Het beste is natuurlijk als je voor je 18e tot aan je 18e een beugel draagt. De kosten worden dan voor jou niet in rekening gebracht. Deze worden door je verzekeringsmaatschappij volledig vergoedt. De duur van het dragen van een beugel hangt af van verschillende factoren. Zo wordt er gekeken naar de ontwikkeling van je gebit, aanpassingsvermogen, groei, medewerking van jezelf en het doorzettingsvermogen.

De orthodontist zorgt voor de behandeling van je beugel. Daarbij informeert hij of zij de stand van zaken bij je tandarts. Tijdens het dragen van een beugel is het schoonhouden van je gebit ontzettend belangrijk. Het is ook wat lastiger om je gebit schoon te houden. Toch is het verstandig om het zo goed mogelijk schoon te houden. Zo voorkom je dat er gaatjes en vlekjes ontstaan en je tandvlees achteruit gaat.

Gerelateerde berichten

Over ons

We helpen graag mensen aan informatie over hooikoorts en astma. Ook andere onderwerpen behandelen we in onze publicaties.

Contactgegevens

Via info @ astma-hooikoortstest.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden