Notice: Undefined index: already_logged in /home/astma/domains/astma-hooikoortstest.nl/public_html/includes/config.php on line 382

Notice: Undefined variable: SESSION in /home/astma/domains/astma-hooikoortstest.nl/public_html/includes/config.php on line 393
Astma en Hooikoortstest | Prikkels vermijden

 

 

 

Prikkels vermijden

Stoffen en situaties waar uw luchtwegen allergisch of overgevoelig op reageren, ook wel prikkels genoemd, kunt u beter zo veel mogelijk vermijden als u astma en/of hooikoorts heeft. Daarom is het belangrijk om na te (laten) gaan waardoor uw luchtwegen geprikkeld raken. U kunt bijvoorbeeld allergisch zijn voor pollen, huisstof of huisdieren. Maar uw klachten kunnen ook verergeren door het inademen van (tabaks)rook, vervuilde lucht of geurtjes, bij inspanning en/of bij bepaalde weersomstandigheden.

Allergische luchtwegklachten kunnen direct ontstaan of pas na een paar uur of zelfs de volgende dag. Het is daarom aan te raden om goed op te letten wanneer u (meer) klachten heeft, wat u de afgelopen uren gedaan heeft en waar u mee in contact bent geweest. Dan krijgt u een aanwijzing welke stoffen en/of situaties uw longen en luchtwegen vooral prikkelen.

Het vermijden van deze prikkels is niet altijd mogelijk en ook niet altijd even makkelijk, maar het is wel een manier om klachten van astma en hooikoorts te verminderen. Onderstaande adviezen kunnen u daarbij helpen.
 

Rook

Roken en meeroken is absoluut af te raden als u astma en/of hooikoorts heeft. Het geeft namelijk extra irritatie van uw longen, verslechtert de longfunctie en verergert uw klachten.

Stoppen met roken heeft altijd zin, ook als u al jaren rookt! Als u stopt met roken, verbetert uw longfunctie en krijgt u meer lucht. Uw klachten nemen af en u voelt zich al snel fitter en minder moe. Voor advies en begeleiding bij het stoppen met roken kunt u terecht bij uw huisarts. U kunt ook eens kijken op de site van het Trimbosinstituut.

Overigens kan niet alleen rook van sigaretten en sigaren uw luchtwegklachten verergeren, maar ook rook van bijvoorbeeld wierook, een open haard of een barbecue.
 

Weersomstandigheden

Mensen met astma kunnen (meer) last krijgen van benauwdheid en hoesten bij koud, vochtig en/of mistig weer. Als u met deze weertypen buiten actief bent, kan het helpen om een sjaal voor uw mond te dragen.

Snelle temperatuurswisselingen van koud naar warm weer en omgekeerd kunnen ook astmaklachten uitlokken of verergeren. Grote overgangen vermijden door even in de gang te staan, rustig bewegen en op uw ademhaling letten kan hierbij helpen.

Verder kunnen astmaklachten verergeren bij smog (luchtvervuiling). Meer informatie over smog en hoe u klachten door smog kunt voorkomen, kunt u lezen op de  website van het Longfonds over smog en gezondheid van het Longfonds (voorheen Astmafonds).
 

Inspanning

Soms verergert inspanning uw astmaklachten. U kunt dan in overleg met uw arts misschien van tevoren een kortwerkende luchtwegverwijder gebruiken. Bewegen en sporten is namelijk wel goed voor u, dus het is belangrijk dat u dat blijft doen. Maar wel gedoseerd en afgestemd op wat u aankunt.

Als u behoefte heeft aan begeleiding of advies hierbij, zou u bijvoorbeeld naar een fysiotherapeut kunnen gaan die opgeleid en ervaren is in het begeleiden van mensen met longaandoeningen. Via defysiotherapeut.nl kunt u adressen opvragen van hierin gespecialiseerde fysiotherapeuten bij u in de buurt.
 

Geuren

Uw luchtwegen kunnen ook overgevoelig reageren op de geur van bijvoorbeeld parfum, deodorant, geurkaarsjes, verf, eten en/of schoonmaakmiddelen. Om contact met deze geuren te vermijden, zou u parfumvrije producten kunnen gebruiken. Ook is het belangrijk om uw huis 24 uur per dag goed te ventileren. Met uw huisarts kunt u overleggen of u allergieremmende medicijnen mag gebruiken in situaties waarin u geuren waar u klachten van krijgt niet kunt vermijden.
 

Pollen

In de lente en zomer kunt u (meer) klachten krijgen op momenten dat er veel stuifmeelkorrels (pollen) in de lucht zitten. Vooral 's-ochtends vroeg op warme, winderige dagen is dit het geval. Als u het hooikoortsweerbericht volgt, weet u wanneer er veel of weinig stuifmeel te verwachten is. Dit weerbericht is van mei tot en met juli dagelijks te beluisteren op radio 1 na het nieuws van 17.30 uur of op tv te bekijken op teletekst pagina 709. U kunt ook op internet kijken op www.pollennieuws.nl of op www.allergieradar.nl.

In huis en dan vooral in de slaapkamer is het aan te raden om de ramen dicht te houden als de wind erop staat, ook 's-nachts. Dit vermindert de kans dat u pollen inademt. Ook in de auto is het daarom beter om met de ramen dicht te rijden. Soms kan het ook helpen om een zonnebril te dragen, om te voorkomen dat u stuifmeel in uw ogen krijgt.

Vakantiebestemmingen aan zee of in de bergen zullen u minder klachten van uw pollenallergie bezorgen dan in de bossen of op het platteland. In de bergen en aan de kust zijn er namelijk veel minder pollen in de lucht.
 

Huisdieren

Wie allergisch reageert op huidschilfers van katten, honden, knaagdieren of vogels, kan beter geen dier in huis nemen. Als u allergisch reageert op uw huisdier, overweeg dan om een nieuw thuis voor hem of haar te zoeken, hoe moeilijk het ook is om afscheid te nemen van uw dier.

Uw klachten zullen niet direct afnemen zodra u geen huisdier meer in huis heeft. Het duurt namelijk een paar maanden voordat de huidschilfers uit uw huis verdwenen zijn. Het helpt om alles in huis met een natte doek af te nemen. Wanneer u op bezoek gaat bij mensen met een huisdier, zou u een medicijn kunnen gebruiken dat de allergische reactie voorkomt of tegengaat. Uw arts of apotheker kan u hierover adviseren.

Als u nog wel een huisdier heeft, is het belangrijk dat deze niet in de slaapkamer komt. Verder is het verstandig om te zorgen voor gladde, makkelijk te reinigen vloeren in huis en deze goed schoon te houden. Het regelmatig borstelen van de vacht van uw huisdier kan ook helpen om klachten te voorkomen, net als het wassen van uw handen nadat u uw huisdier heeft aangeraakt.
 

Huisstof

Bij een huisstofmijtallergie reageren uw luchtwegen allergisch op de uitwerpselen van de huisstofmijt. Dit is een piepklein beestje dat leeft in warm en vochtig textiel, zoals matrassen, dekbedden, kussens, tapijten en kleedjes, stoffen banken, stoelen en dikke gordijnen.

Het vermijden van huisstof is nooit volledig mogelijk. U kunt wel kijken hoe u uw leefomgeving zo stofvrij en droog mogelijk kunt houden. Dit heet ook wel saneren. U kunt hierover advies vragen aan uw huisarts of specialist, de wijkverpleging of het Astmafonds. Een longverpleegkundige van de Thuiszorg kan bij u thuis komen om te kijken of en wat er gesaneerd kan worden in en om huis.

Het is daarbij belangrijk om meerdere maatregelen te nemen. Als u maar één of twee dingen verandert, heeft u namelijk kans dat uw klachten terugkomen of blijven. Belangrijke maatregelen zijn om regelmatig uw huis te ventileren en op de juiste manier vloeren, meubels, beddengoed en dergelijke te reinigen, of materialen waar veel huisstofmijt in kunnen zitten, weg te doen of te vervangen. Soms kunt u hiervoor subsidie krijgen.

Op de website van het Longfonds (voorheen Astmafonds) en op www.apotheek.nl kunt u gedetailleerde informatie vinden over manieren waarop u uw leefomgeving kunt saneren.


 Â© 2021 Astma-hooikoortstest