Notice: Undefined index: already_logged in /home/astma/domains/astma-hooikoortstest.nl/public_html/includes/config.php on line 382

Notice: Undefined variable: SESSION in /home/astma/domains/astma-hooikoortstest.nl/public_html/includes/config.php on line 393
Astma en Hooikoortstest | Medicatie bij hooikoorts

 

 

 

Medicatie bij hooikoorts

Vaak is het vermijden van stoffen en situaties die bij u de hooikoortsklachten uitlokken, voldoende om deze klachten te voorkomen. Als dit niet mogelijk is of niet genoeg helpt, kunnen medicijnen uw klachten verlichten.
 

Klachtverminderende medicatie

Heeft u af en toe lichte klachten?

Dan kunt u neusspray, oogdruppels, tabletten of siroop met antihistaminica gebruiken. Antihistaminica remmen de werking van histamine, de stof die de overgevoeligheid van het neusslijmvlies veroorzaakt. Ze verminderen snel het snotteren, het niezen en de jeuk. U gebruikt antihistaminica alleen op momenten dat u klachten heeft of beter nog wanneer u deze verwacht. Zodra de klachten weg zijn, stopt u er weer mee.
 

Heeft u vaak of constant neusklachten?

In dat geval kan een neusspray met corticosteroïden helpen. Corticosteroïden remmen de ontsteking van het neusslijmvlies en verlichten zo de klachten. U mag een ontstekingsremmende neusspray maximaal vier weken gebruiken.
 

Zit uw neus tijdelijk dicht?

Dan kan een à twee keer daags een neusspray met xylometazoline of oxometazoline u meer lucht geven. Deze middelen mag u maximaal één week achter elkaar gebruiken.
 

Heeft u astma en hooikoorts?
Zoals vermeld op de pagina Medicatie bij astma zijn tabletten met leukotrieen-antagonisten werkzaam bij zowel allergische astma als bij hooikoorts. In sommige gevallen is het daarom nuttig om (al dan niet naast de bestaande medicatie) leukotrieen-antagonisten te gebruiken bij astma en hooikoorts.
 

Allergieremmende medicatie

Immunotherapie

Een langdurige behandeling die u ongevoelig kan maken voor de pollen waar u allergisch voor bent, is immunotherapie of allergievaccinatie.  Hierbij krijgt u opgelost in tabletten, druppels of injecties steeds iets meer toegediend van het soort stuifmeel waar u allergisch op reageert. Zo kan uw lichaam hier langzaam aan wennen en er op de lange duur minder gevoelig op gaan reageren. Een immunotherapiebehandeling duurt minimaal drie jaar.
 

Uitleg over medicijngebruik

Medicijnen kunnen uw klachten verminderen, maar hebben ook bijwerkingen. Het is belangrijk dat u zowel van de werking als de bijwerkingen van de door u gebruikte medicijnen goed op de hoogte bent, zodat u ze op een verantwoorde manier kunt gebruiken.

Uw arts of apotheker kan u vertellen in welke dosering, hoe vaak en hoe lang u de voorgeschreven medicijnen het beste kunt - blijven - gebruiken. Als u de uitleg over uw medicatie niet helemaal begrijpt, vraagt u dan gerust door. Uw medicijnen geven tenslotte de meeste klachtenverlichting als u ze volgens voorschrift inneemt en blijft innemen.

Wilt u meer weten over de hier genoemde en andere medicijnen bij hooikoorts, hun werking en bijwerkingen? Dan zou u bijvoorbeeld kunnen kijken op apotheek.nl.

 

(laatst bijgewerkt 09-7-2018)


 © 2021 Astma-hooikoortstest