Notice: Undefined index: already_logged in /home/astma/domains/astma-hooikoortstest.nl/public_html/includes/config.php on line 382

Notice: Undefined variable: SESSION in /home/astma/domains/astma-hooikoortstest.nl/public_html/includes/config.php on line 393
Astma en Hooikoortstest | Medicatie bij astma

 

 

 

Medicatie bij astma

Uw arts kan u voorstellen om medicijnen te gebruiken voor uw astmaklachten. De meest voorgeschreven geneesmiddelen bij astma zijn luchtwegverwijders en ontstekingsremmers. Deze medicijnen zorgen ervoor dat u minder last heeft van kortademigheid, en kunnen voorkomen dat u het heel benauwd krijgt.

Om uw astma goed onder controle te houden, is het belangrijk om te begrijpen welke effecten uw medicijnen hebben, zodat u ze zo goed mogelijk kunt gebruiken.
 

Luchtwegverwijders

Bent u minder dan twee keer per week benauwd? Dan zal uw huisarts u waarschijnlijk alleen een kortwerkende luchtwegverwijder voorschrijven. Dit medicijn geeft een snelle ontspanning van de verkrampte spiertjes rond de luchtwegen, zodat u meteen meer lucht krijgt. Een kortwerkende luchtwegverwijder verlicht uw benauwdheid binnen enkele minuten en werkt vier tot zes uur. U kunt dit medicijn dus zo nodig inhaleren.

Als u voortdurend benauwd bent en/of regelmatig last heeft van acute benauwdheid, kan uw arts u (ook) een langwerkende luchtwegverwijder voorschrijven. Dit medicijn helpt om aanvallen van benauwdheid te voorkomen en verbetert op lange termijn ook de longfunctie. Een langwerkende luchtwegverwijder vermindert uw benauwdheid en werkt twaalf of vierentwintig uur. U gebruikt deze medicijnen dus één of twee keer per dag.
 

Ontstekingsremmers

Als uw astmaklachten vaker voorkomen of langer aanhouden, is het vaak nodig om ontstekingsremmers te gebruiken. Er zijn momenteel twee soorten ontstekingsremmers, de corticosteroïden en de leukotrieen antagonisten. De corticosteroïden moeten worden geïnhaleerd en werken daarom alleen in de longen. De leukotrieen antagonisten moeten worden ingenomen en werken dan in het hele lichaam, dus ook op andere plekken die door bijvoorbeeld hooikoorts worden aangedaan (zoals de neus en de ogen).

Corticosteroïden remmen de ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen. Hierdoor nemen de zwelling en slijmvorming af en kunt u vrijer ademen. Corticosteroïden beschermen de luchtwegen op lange termijn beter tegen via de lucht ingeademde stoffen die u benauwd maken.

Corticosteroïden ademt u net als luchtwegverwijders in via een inhalator. Van corticosteroïden merkt u pas na enkele dagen tot weken effect. Om het meeste profijt te hebben van ontstekingsremmers is het daarom heel belangrijk dat u ze dagelijks en gedurende langere tijd volgens voorschrift van de arts blijft gebruiken.

De leukotrieen antagonisten zijn tabletten die bepaalde stoffen, leukotriënen genoemd, blokkeren. Door de leukotriënen te blokkeren, verminderen astmasymptomen en seizoensgebonden allergische symptomen (hooikoorts of seizoensgebonden allergische rhinitis) en houdt het de astma onder controle.
 

Inhalatietechniek

Een goede inhalatietechniek is van groot belang voor een goede werking van de inhalatiemedicijnen. Er komt namelijk alleen genoeg van het medicijn op de juiste plek in uw longen als u het op de goede manier en diep genoeg inademt.

Er zijn poederinhalators, verstuivers, ademgestuurde inhalators en vernevelaars. Elke inhalator vereist een eigen inhalatietechniek. De huisarts, longarts of longverpleegkundige kan u de werking van uw inhalator uitleggen en u de juiste inhalatietechniek aanleren. U kunt hiervoor ook uw apotheker om advies vragen.

Op de website van het Longfonds (voorheen Astmafonds) kunt u meer lezen over de verschillende soorten inhalators en inhalatietechnieken.

Uitleg over medicijngebruik

Medicijnen kunnen uw klachten verminderen, maar hebben ook bijwerkingen. Het is belangrijk dat u zowel van de werking als van de bijwerkingen van de door u gebruikte medicijnen goed op de hoogte bent, zodat u ze op een verantwoorde manier kunt gebruiken.

Uw arts of apotheker kan u vertellen in welke dosering, hoe vaak en hoe lang u de voorgeschreven medicijnen het beste kunt – blijven - gebruiken. Als u de uitleg over uw medicatie niet helemaal begrijpt, vraagt u dan gerust door. Uw medicijnen geven tenslotte de meeste klachtenverlichting als u ze volgens voorschrift inneemt en in blijft nemen.

Wilt u meer weten over medicijnen bij astma, hun werking en bijwerkingen? Dan zou u bijvoorbeeld kunnen kijken op de website van de beroeps- en brancheorganisatie van apothekers.

 

(laatst bijgewerkt 09-7-2018)


 © 2021 Astma-hooikoortstest