Notice: Undefined index: already_logged in /home/astma/domains/astma-hooikoortstest.nl/public_html/includes/config.php on line 382

Notice: Undefined variable: SESSION in /home/astma/domains/astma-hooikoortstest.nl/public_html/includes/config.php on line 393
Astma en Hooikoortstest | Wat is hooikoorts?

 

 

 

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een allergische ontsteking van slijmvliezen in de bovenste luchtwegen, neus, ogen en mond in reactie op het inademen van stuifmeel (pollen). Daarom wordt hooikoorts ook wel pollenallergie genoemd. Vooral het neusslijmvlies is bij hooikoorts voortdurend geïrriteerd.

De kans dat u hooikoorts heeft, is groot als u tussen februari en september
(het pollenseizoen) regelmatig of voortdurend last heeft van:

  • een verstopte neus
  • jeuk in de neus
  • een loopneus
  • vaak niezen
  • rode ogen die tranen, jeuken en/of branderig aanvoelen


Bij hooikoorts reageren uw luchtwegen allergisch op stuifmeel uit bloemen, bomen en/of grassen. Bij deze allergische reactie komen stoffen vrij, waaronder histamine. Deze stoffen activeren de slijmkliertjes in neus en ogen, waardoor de karakteristieke hooikoortsklachten ontstaan.

De klachten zijn het ergst op droge, warme en winderige dagen, omdat er dan veel stuifmeel in de lucht zit. Hooikoorts gaat in de herfst vanzelf weer over.

Op een pollenkalender kunt u zien op welk moment de verschillende bomen, bloemen en grassen bloeien. Als u oplet in welke periode u de meeste klachten heeft, kunt u op een pollenkalender opzoeken voor welke pollen u waarschijnlijk allergisch bent.

Loopt u het hele jaar door te niezen en te snotteren? Dan kan het zijn dat u (ook) allergisch bent voor huisstof of huisdieren.
 

Allergische neusklachten

Als u hooikoorts heeft, wordt het neusslijmvlies gevoeliger. U kunt dan in het pollenseizoen ook allergisch reageren op bijvoorbeeld huisdieren of huisstof. U merkt dan dat u telkens moet niezen als u stofzuigt of een bed opmaakt.

Als uw neusslijmvlies eenmaal geïrriteerd is door hooikoorts, kunt u ook overgevoelig reageren en klachten krijgen in reactie op andere prikkels, zoals rook, parfum, verflucht, alcohol, inspanning of snelle temperatuurs-veranderingen.

De medische naam voor hooikoorts is allergische rhinitis.
 

Met hooikoorts meer risico op astma

De kans dat u (ook) astma krijgt, is groter als u hooikoorts heeft. Daarom is het belangrijk om te weten of u hooikoorts heeft. Met de juiste adviezen en zo nodig medicijnen, kunt u dan op tijd uw klachten onder controle krijgen en erger voorkomen.
 

Allergietest

Bloedonderzoek kan uitwijzen of u antistoffen in uw bloed heeft tegen pollen van bepaalde bloemen, bomen of grassen, tegen huisstofmijt en/of huidschilfers van honden en katten. Met een zelftest die op ditzelfde principe is gebaseerd, kunt u ook thuis testen of u allergisch bent voor pollen. Uw arts of apotheker kan u hier het beste over adviseren.

Indien nodig kan uw huisarts een allergietest of huidpriktest bij u (laten) doen om te onderzoeken op welke prikkels u allergisch reageert.
 

Niet-allergische neusklachten

U kunt ook hooikoortsachtige klachten hebben zonder dat een allergie de oorzaak is. Dit heet niet-allergische rhinitis.

Niet-allergische neusklachten kunnen bijvoorbeeld ontstaan als gevolg van:

  • een poliep in de neus
  • een scheef neustussenschot
  • een eerdere neusoperatie of gebroken neus
  • gebruik van bepaalde medicijnen


 

 

(laatst bijgewerkt 09-7-2018)


 © 2021 Astma-hooikoortstest