Notice: Undefined index: already_logged in /home/astma/domains/astma-hooikoortstest.nl/public_html/includes/config.php on line 382

Notice: Undefined variable: SESSION in /home/astma/domains/astma-hooikoortstest.nl/public_html/includes/config.php on line 393
Astma en Hooikoortstest | Wat is astma?

 

 

 

Wat is astma?

Komen deze klachten u bekend voor?

 • Kortademigheid
 • Piepende ademhaling
 • Moeite met ademhalen, alsof u door een rietje ademt
 • Eventueel hoesten, met of zonder opgeven van slijm


Heeft u hier van tijd tot tijd (meer) last van, dan kan het zijn dat u astma heeft. Als u ook allergisch bent voor stuifmeel, huisdieren, huisstof of andere stoffen, of als u als kind eczeem heeft gehad, dan maakt dit de kans op astma groter. De kans dat u astma heeft, neemt ook toe als u één of meer familieleden heeft met astma, hooikoorts of andere allergieën.

Astma komt steeds vaker voor. Vooral - jonge - kinderen en volwassenen tot ongeveer veertig jaar krijgen astma. Het is belangrijk om te weten of u of uw kind astma heeft. Daarom is het verstandig om bij klachten, die kunnen wijzen op astma, op tijd naar de huisarts te gaan. Zodra de diagnose astma gesteld is, kunt u met de juiste medicijnen en leefstijladviezen astma-aanvallen voorkomen en een zo normaal mogelijk leven blijven leiden.
 

Luchtwegvernauwing

Bij astma zijn de longen voortdurend ontstoken en vernauwd. Hierdoor kunnen uw longen overgevoelig worden voor bepaalde stoffen en situaties.

Astmaklachten kunnen optreden of verergeren door:

 • het inademen van stoffen waar u allergisch voor bent, zoals stuifmeelkorrels (pollen), huidschilfers van huisdieren of huisstofmijt
 • het inademen van (tabaks- of andere) rook, vervuilde lucht (bijvoorbeeld door uitlaatgassen), stoom, chloor, parfum, baklucht, verflucht et cetera
 • lichamelijke inspanning
 • temperatuurverschillen
 • koud, vochtig en/of mistig weer
 • virusinfecties, zoals verkoudheid of griep
 • stoffen in medicijnen als aspirine, ibuprofen, diclofenac en naproxen en in medicijnen voor bepaalde vormen van hartklachten en hoge bloeddruk (bètablokkers en ACE-remmers)


Bij gezonde mensen geeft contact met bovengenoemde stoffen en situaties geen problemen. Echter, als u astma heeft, kunnen dezelfde stoffen en situaties de bestaande luchtwegvernauwing verergeren en zo een astma-aanval uitlokken.
 

Wat gebeurt er bij een astma-aanval?

Als u astma heeft en u komt in contact komt met een stof waar u gevoelig voor bent, dan reageren uw longen met een overdreven afweerreactie. Uw lichaam maakt bepaalde antistoffen aan, die een ontstekingsreactie veroorzaken in de luchtwegvertakkingen (bronchiën) in de longen. Hierdoor verkrampen de spiertjes die hier omheen zitten, zwellen de slijmvliezen aan de binnenkant op en kan zich meer slijm vormen. De flinke luchtwegvernauwing die zo ontstaat, maakt dat u het benauwd krijgt en gaat hoesten.

Op de website van het Longfonds (voorheen Astmafonds) kunt u op een videofilmpje zien wat er in de longen gebeurt bij astma en tijdens een astma-aanval.
 

Astma bij kinderen

Is uw kind jonger dan zes jaar en heeft hij of zij met tussenpozen last van een piepende, pruttelende of brommende ademhaling, met of zonder hoesten? Dan kan dit op astma wijzen. Soms zijn kinderen met astma ook hangerig. Het kan u ook opvallen dat uw kind niet zo hard kan rennen en fietsen als leeftijdsgenootjes.

De kans op astma neemt toe als uw kind ook eczeem heeft (gehad) of allergisch is, en als één of meer gezinsleden klachten hebben van astma, hooikoorts of een andere allergie.

Ruim éénderde van alle kinderen maakt echter één of meer periodes door met piepend ademen onder de leeftijd van drie jaar. Meer dan de helft van deze kinderen heeft op zesjarige leeftijd geen klachten meer.

Kinderen met astma kunnen op Astmakids en  CyberPoli informatie  opzoeken over astma en vragen stellen.

(laatst bijgewerkt 09-7-2018)


 © 2021 Astma-hooikoortstest